Spanningshoofdpijn kan zich manifesteren op verschillende wijzen : als een drukkend gevoel aan beide zijden van het hoofd, een bandgevoel, aangezichtspijnen, voorhoofdspijn, al of niet gepaard gaand met nekpijn, misselijkheid, vermoeidheid.

Veelal wordt ‘Stress’ aangehaald als oorzaak van spanningshoofdpijn.

Stress is niet de oorzaak, maar de trigger.

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die voornamelijk stress-gerelateerd is.
Zowel fysieke, mentale als emotionele stress kunnen, naast nog enkele andere oorzaken zoals bloedarmoede, gebitsproblemen en chemische stress, triggers zijn van spanningshoofdpijn.

Men zegt : ‘stress manifesteert zich ter hoogte van je zwakke plaatsen’, en dat is effectief een feit.
Waarom krijgt de ene persoon bij overmatige stress buikpijn en de andere rugpijn, slaapstoornissen en hoofdpijn, terwijl iemand anders, met dezelfde stress-load klachtenvrij functioneert ?

Dit heeft alles te maken met ‘stress-bestendigheid’ (zie filosofie).

Blokkades of tekorten brengen de stress-bestendigheid naar beneden, wat wil zeggen dat het lichaam niet meer in staat is om de stress op een gezonde manier te verwerken. Het zal bijgevolg gaan compenseren en klachten veroorzaken op de plaats van de blokkade of ergens onderweg op de keten die zich met de loop van de tijd heeft gevormd.
Dit kan zich uiten op verschillende manieren, o.a. door spanningshoofdpijn.

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de ‘oorzaak’ van de hoofdpijn in plaats van enkel symptomatisch te bestrijden.